01/11/2007

Μετρήθηκε on-line ο σεισμός της 27-10-2007 στον Πύργο μέσω δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ !

Ως γνωστόν από τον Απρίλιο του 2007, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας χρησιμοποιεί το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ για την on-line πλέον παρακολούθηση των σεισμογραφικών του οργάνων (περίπου 100 σημεία σε όλη τη χώρα).

Η δικτυακή ενεργοποίηση των σεισμογραφικών του οργάνων στο Εθνικό δίκτυο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και ήδη το 1/4 από αυτά λειτουργούν on-line στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, καταγράφηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο (on-line μέσω 2 επιταχυνσιογράφων) ο σεισμός της Μαλεσίνας ενώ πρόσφατα στις 27 Οκτωβρίου καταγράφηκε ο σεισμός στον Πύργο της Ηλείας από τον επιταχυνσιογράφο ΣΥΖΕΥΞΙΣ μέσα στη Νομαρχία Ηλείας.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την on-line καταγραφή του σεισμού στον Πύργο (27/10/2007 - 5 βαθμοί της κλίμακας RICHTER) όπως καταγράφηκε από αυτόν τον επιταχυνσιογράφο και παρουσιάστηκε on-line στα κεντρικά στην Αθήνα.

O χάρτης δείχνει τις σχετικές θέσεις του επιταχυνσιογράφου (κόκκινο τρίγωνο) και του επικέντρου (κίτρινο τετράγωνο). Η επικεντρική απόσταση ήταν της τάξης των 20 χιλιομέτρων. Οι γραφικές παραστάσεις δείχνουν την επιτάχυνση και προς τις τρείς κατευθύνσεις σε συνάρτηση με το χρόνο την ώρα του σεισμού (08:32 στις 27/10/2007)