18/01/2008

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Αθηνών χρησιμοποιεί πλέον το ΣΥΖΕΥΞΙΣ για on-line πρόσβαση στα σεισμολογικά του όργανα

Aπό σήμερα και το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών http://dggsl.geol.uoa.gr αξιοποιεί το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ για να έχει on-line πρόσβαση στα σεισμογραφικά του όργανα μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης.Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Αθηνών, μέσα στις δραστηριότητές του που αποσκοπούν στην αντισεισμική θωράκιση της Χώρας, περιλαμβάνει και την τοποθέτηση και παρακολούθηση περίπου 40 σεισμογράφων και 40 επιταχυνσιογράφων για την αδιάκοπη μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας. Τα σημεία παρακολούθησης για τα παραπάνω όργανα βρίσκονται κυρίως σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες με συνέπεια στην προηγούμενη κατάσταση, να δημιουργείται μεγάλο κόστος για να εξασφαλιστεί το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο υποστήριξης της λήψης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο καθώς και τηλεδιαχείρισης των σταθμών.Το Εργαστήριο Σεισμολογίας  εκμεταλεύτηκε την έντονη διασπορά του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ σε σημεία πρόσβασης (3500) σε όλη την Ελλάδα και εγκαινίασε σήμερα, με σεισμογράφο στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας στην Κορινθία, μια νέα αρχιτεκτονική σύνδεσης με τα σεισμογραφικά του όργανα με χρήση του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ και της σύνδεσης που έχει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ με το ΕΔΕΤ (Gigabit Ethernet).


Ακολουθούν μεταπτώσεις στο νέο δίκτυο σε σεισμογραφικά όργανα στο Δήμο Αιγίου.


Η νέα κατάσταση επιτρέπει στο Εργαστήριο Σεισμολογίας του Παν. Αθηνών την απομακρυσμένη διαχείριση των σεισμογραφικών του οργάνων, την παραμετροποίησή τους και τη λήψη των σεισμογραφικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Συμβάλει αποτελεσματικά στη λειτουργική ετοιμότητα των πολύτιμων οργάνων, στη μείωση του κόστους συντήρησης τους, στην on-line επικοινωνία τους με τα κεντρικά στην Αθήνα και φυσικά πάνω από όλα συμβάλει στη διερεύνηση ειδικών προβλημάτων αντισεισμικού σχεδιασμού, και στην καταγραφή και στην έρευνα της ευαίσθητης σεισμικά Ελληνικής Επικράτειας.Ως γνωστόν το ΣΥΖΕΥΞΙΣ εξυπηρετεί ήδη, εδώ και πολύ καιρό, και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας με αντίστοιχη δράση. Είναι λοιπόν η δεύτερη συνεργασία του Εθνικού Δικτύου με σεισμολογικά δίκτυα.