12/08/2008

Το Εθνικό Δημοτολόγιο στηρίζεται στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ - Οι ασφαλείς ηλεκτρονικές μεταδημοτεύσεις είναι πλέον γεγονός !

Στο πλαίσιο του Εθνικού δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, και μόνο στην ασφαλή του περιοχή (VPN-1), λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου. Ολοι οι Δήμοι είναι πλέον συνδεδεμένοι στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ και έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή on-line με τα κεντρικά του ΥΠΕΣΔΔΑ - κτίριο Πληροφορικής (Ευαγγελιστρίας 2).

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να λειτουργεί σε κάθε Δήμο μόνο μέσα από τη συνδεση με το Εθνικό δίκτυο και απαιτεί τον συγχρονισμό των Μηχανογραφικών Συστημάτων τόσο των Δήμων όσο και του κεντρικού της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ηδη στο σύστημα έχουν ενταχθεί σαράντα συνολικά Δήμοι μέχρι σήμερα, και έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως των ηλεκτρονικών μεταδημοτεύσεων.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 31/7/2008 ο Δήμος Αμαρουσίου Αττικής, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή πραγματοποίησε την ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ Έλληνα Πολίτη από έναν Δήμο σε έναν άλλον.  Πρόκειται για μία πρώην Δημότισσα του Δήμου Χανίων, η οποία μεταδημότευσε στον Δήμο Αμαρουσίου Αττικής από το Δήμο Χανίων.
Επιπλέον την Δευτέρα 4/8/2008 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η δεύτερη ηλεκτρονική Μεταδημότευση στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, μία πρώην Δημότισσα του Δήμου Δομνίστας Νομού Ευρυτανίας, η οποία μεταδημότευσε στον Δήμο Χανίων.

Ετσι στο Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και τα δύο στάδια μιας ηλεκτρονικής Μεταδημότευσης (εγγραφή νέου Δημότη, αλλά και διαγραφή υπάρχοντος Δημότη) μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Τονίζεται ότι με τις χειρόγραφες μέχρι τώρα διαδικασίες, για να πραγματοποιηθεί μία μεταδημότευση,  χρειαζόταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για τη συλλογή και την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων Δήμων καθώς και ένα χρονικό διάστημα αρκετών ημέρων για την ολοκλήρωση της.

Σχετικά δημοσιεύματα-1 

Σχετικά δημοσιεύματα-2